Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!
Om du får intrycket att kompaktkryssen ser komplicerade och främmande ut så kan upplevelsen lätt förändras om du vågar dig på att börja lösa ett. Du kan komma en bra bit på väg bara genom att ta de korta och ganska vanliga orden först, för de kommer att ge många bokstäver till de längre och svårare genom att allt är så sammanflätat.
Det är det som är poängen med kompaktkrysset: att inga svarta rutor blockerar det som fattas för att du ska få till ett längre lösningsord. Nästan alla rutor hör till mer än ett ord, och när du närmar dig slutlösningen uppstår en tillfredsställande effekt av att en helhet bildas.
Det förekommer en del ovanliga ord i kryssen, men vanligtvis inte utanför en normal allmänbildning. Det ovanliga som jag strävar efter är sådant som man sällan ser i korsordsvärlden men som är lätt att förstå.
Jag försöker inte bygga kryssen kring teman. De får växa fram nästan av egen vilja, så att bokstäverna som börjat fylla rutnätet ger uppslag till nya lösningsord. Jag vill gärna ha långa och som sagt oväntade ord, men det är klart att jag måste ta till korta och kanske lättare ord för att få ihop flätan till slut. Även ord på två bokstäver kräver en logik och en definition.
Principen med inga teman illustreras i veckans kompaktkryss av att en biblisk gestalt får samsas med ett juridiskt dokument, en markis, en gudom och ett trädgårdsredskap.
Varje söndag lägger vi upp ett nytt kryss här som är gratis att ladda ner och skriva ut, och lösa, förstås. Och det är inte konstigare än ett klassiskt korsord eller ett bildkorsord. Det enda som ska påpekas är att kolumnen Vågrätt har nycklar till alla ord där minst de två första bokstäverna går åt höger, oavsett hur ordet sedan svänger en eller flera gånger. Lodrätt fungerar förstås på samma sätt.
Så lycka till med lösningen och hjärtligt välkommen tillbaka!
Hans
Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?
Comments